
DIGITALISAATIO TUTKIMUKSESSA
CASE: HAVE YOU EVER EATEN HORSEMEAT?
Digitalisaatio vaikuttaa tutkimukseen monella eri tavalla. Se voi nƤkyƤ niin aiheissa, teorioissa, aineistoissa kuin vaikkapa tutkimuksen esittƤmistavassa.
"Have you ever eaten horsemeat?" - on tutkimukseen perustuva video, jonka konkreettisesta toteutuksesta olen vastannut. Video pohjautuu Nordic Journal of Business - lehdessƤ julkaistuun artikkeliimme kuluttajan kokemukseen hevosenlihan kuluttamisesta: Jaskari Minna-Maarit, LeipƤmaa-Leskinen Hanna, SyrjƤlƤ Henna
ā Revealing the paradoxes of horsemeat ā The challenges of marketing horsemeat in Finland
ā
Itse video on toteutettu omalla videokameralla, Moviemaker - ohjelmistolla ja hyƶdyntƤenkaikille tuttua powerpointia kuvien tuottamisessa. ĆƤni on nauhoitettu erikseen. Videosta on julkaistu niin TRAILER kuin itse VIDEO Vimeo - palvelussa.
ā
TƤllƤ videolla osallistuimme tutkijakollegoiden kanssa filmifestivaaleiille kulutustutkimuksen tunnetuimpaan ja laajimpan kansainvƤliseen konferenssiin ACR - Association for consumer research.
ā
Video ei suinkaan ole kertakƤyttƶinen. Filmifestareiden jƤlkeen tƤtƤ on kƤytetty monessa opetuksessa. Se on esimerkkinƤ tutkimuksen popularisoinnista. Se on esimerkki kulttuurillisesta kulutustutkimuksesta. SitƤ kƤytetƤƤn niin kuluttajakƤyttƤytymisen, metodologian kuin pedagogiikankin luennoilla.
ā
p.s. Kuvassa tutkijat Hanna LeipƤmaa-Leskinen, Henna SyrjƤlƤ sekƤ minƤ videon ensi-illassa. Kuohuvaa, mansikoita ja vaahtokarkkeja!
ā
MONET MAHDOLLISUUDET TUTKIJALLE
DIGITALISAATIO TUTKIMUKSESSA
Nopeasti etenevƤ digitalisaatio mahdollistaa tutkijalle monenlaisia mahdollisuuksia. EdellƤ oleva esimerkki kertoo erityisesti siitƤ, miten tutkimustuloksia voidaan popularisoida.
ā
Omien artikkelien videoiminen avaa tutkimustuloksia laajemmalle yleisƶlle niin oman ammattipiirin sisƤllƤ kuin kansanomaisemmin, TƤmƤ taas toteuttaisi yhtƤ yliopiston tarkoituksista - tuoda tutkimustuloksia nopeasti ympƤrƶivƤn maailman tueksi.
Monet tutkijat huomioivat digitalisaation aineiston keruussa. Sosiaalinen media ja netbografia on kulutustutkimuksessa kƤytetty jo vuosikausia. Suuret tietomassat eli Big Data tuottaa tietoa, mutta tarvitaan tutkijoita tuottamaan ymmƤrrystƤ. Useat sovelluksen mahdollistavat oman aihealueen seuaamisen ja analysoinnin. Itse olen kƤyttƤnyt esimerkiksi twitter-dataa, kun etsin tietoa korkeakoulutuksen digitalisaatiota ja pelillistƤmisestƤ #digitalizationofhighereducation #gamification #highereducation #marketing
Digitalisaatio vaikuttaa myƶs tutkijoiden verkottumiseen. Tutkijat voivat olla esillƤ useissa eri medioissa, kuten ResearchGatessa, Academia.Edu:ssa, GoogleScholar:ssa ja LinkedIn:ssƤ. NƤmƤ palvelut mahdollistavat tutkimustulosten esittelyjen lisƤksi erilaiset ryhmƤt, joissa tavataan ja keskustellaan oman alan tutkijoiden kanssa.
Digitalisaatio muuttaa tutkijan tyƶtƤ tulevaisuudessa. Se voi olla hauskaa ja inspiroivaa mutta tuo myƶs mukanaan haasteita. Niin kauan kun digitaaliset vƤlineet auttavat tyƶn edistymisessƤ, ovat ne hyƶdyllisiƤ. Kokonaan ne tuskin syrjƤyttƤvƤt inhimillistƤ ja uutta luovaa ajattelua.
